De Bhagavad Gita is het verhaal over de innerlijke strijd die ieder mens voert, om uiteindelijk vrijheid te vinden in zichzelf. Deze oude tekst bevat antwoorden op de meest essentiële levensvragen en is daarom een uitstekende gids in het dagelijks leven. In deze serie leidt Mansukh Patel ons door de achttien hoofdstukken van de Gita, die hij op indringende wijze illustreert met verhalen uit zijn eigen leven.
Mansukh Patel werd geboren in Kenia. Zijn ouders kwamen uit India en waren geïnspireerd door het geweldloze verzet van Mahatma Gandhi. De burgeroorlog die Mansukh in zijn jeugd meemaakte heeft in hem een diep mededogen voor zijn medemens wakker gemaakt. Vanaf dat moment werd het zijn levensdoel om het menselijk lijden te verlichten. Mansukh heeft een veertiental boeken op zijn naam staan, acht daarvan zijn op dit moment in het Nederlands vertaald. Hij is tevens bekend om zijn voettochten voor vrede, zijn werk in conflictgebieden en zijn diep spiritueel inzicht. Als geen ander weet hij de wijsheid van de Bhagavad Gita en de leringen van Jezus Christus tot leven te brengen en te vertalen in praktisch handelen.
Bhagavad Gita – Hoofdstuk 1 – Het mededogen van Arjuna
In deze aflevering weidt Mansukh uit over de archetypen die in de Bhagavad Gita een rol spelen. Hij vertelt op ontroerende wijze hoe zijn moeder hem als kind geholpen heeft om het plotselinge overlijden van zijn beste vriend te beschouwen als een keerpunt in zijn leven.
Bhagavad Gita – Hoofdstuk 2 – Oorlog en vrede
Arjuna zal de realiteit van leven en sterven onder ogen moeten zien. Aan de hand van een prachtig verhaal wordt duidelijk dat de kern van ons bestaan onveranderlijk blijft, hoewel alles in het leven voortdurend lijkt te veranderen.
Bhagavad Gita – Hoofdstuk 3 – De yoga van actie
Met zijn uitleg over de drie guna’s biedt Mansukh Patel ons een praktisch handvat om onze persoonlijkheid te doorgronden. Hij beschrijft hoe zijn moeder hem leerde zijn verdriet om te zetten in een proces van transformatie, toen ze op haar sterfbed lag.
Bhagavad Gita – Hoofdstuk 4 – Een glas water
Wie een spirituele ontwikkeling door wil maken, heeft een gids nodig. Voor Mahatma Gandhi was de Bhagavad Gita zijn gids die hem stimuleerde om zich, ondanks zijn angst en onzekerheid, te ontwikkelen tot een krachtige persoonlijkheid. Mansukh Patel geeft hierover een prachtige beschouwing.
Bhagavad Gita – Hoofdstuk 5 – De ontbrekende schakel
‘Belangeloos handelen’ is de ontbrekende schakel tussen het ‘doen’ om iets te bereiken en het pure ‘zijn’. Dat belangeloosheid ongekende moed met zich meebrengt, ervaren we aan de hand van het indringende verhaal over Maximillian Kolbe, die zijn leven opofferde voor een ander.
Bhagavad Gita – Hoofdstuk 6 – Lessen in meditatie
Meditatie is een essentieel middel om vat te krijgen op onszelf en onze gedachten. Door in stilte te zitten is het mogelijk de pure vreugde van het leven te ervaren en de schaduwzijde van onze persoonlijkheid te overwinnen.
Bhagavad Gita – Hoofdstuk 7 – De weg van liefde
Het heeft geen zin om te wachten op de perfecte omstandigheden om iets te bereiken. Mansukh laat zien hoe we het onbekende en oneindige lief kunnen hebben door ons open te stellen voor de ervaring van het goddelijke in onszelf.
Bhagavad Gita – Hoofdstuk 8 – De weg naar vrijheid
Door de dood te begrijpen gaan we ook (beter) inzien wat het leven betekent. Mansukh Patel reikt een bijzondere meditatietechniek aan, die als voorbereiding kan dienen om het stervensproces te ervaren als de weg naar vrijheid.
Bhagavad Gita – Hoofdstuk 9 – Het koninklijk geheim
Het maakt niet uit welk pad je kiest: alle paden leiden naar het Allerhoogste, omdat het hele universum daarvan doordrongen is. We kunnen echter het goddelijke mysterie pas ervaren als we zelf helemaal stil worden.
Bhagavad Gita – Hoofdstuk 10 – Het oog van de waarnemer
Mansukh laat op een treffende manier zien hoe Sint Franciscus in al zijn eenvoud gestalte heeft gegeven aan de essentie van de Bhagavad Gita. Pijn en lijden zijn een onlosmakelijk deel van het leven. We kunnen er echter voor kiezen om dit lijden te ervaren als een weg naar vrijheid.
Bhagavad Gita – Hoofdstuk 11 – De kosmische spiegel
Als we de schaduwzijde van onze persoonlijkheid overstijgen, krijgen we beschikking over de totaliteit van onze kracht. Alleen door zelf een licht in de duisternis te zijn, uit pure liefde voor de schepping, kunnen we harmonie ervaren. Mansukh Patel legt uit wat het betekent om volledig toegewijd te zijn aan de schepper. Deze persoonlijke relatie maakt het mogelijk om zelfs vreugde te vinden in afwijzing, omdat dit je nog dichter bij de bron van liefde brengt.
Bhagavad Gita – Hoofdstuk 12 – De yoga van devotie
Dit hoofdstuk is de sleutel om uit te stijgen boven de illusie van het leven. We voelen soms pijn, omdat we niet op het allerhoogste zijn afgestemd. Door ons echter volledig aan het goddelijke toe te vertrouwen worden we een puur instrument en ervaren we de schoonheid van het leven.
Bhagavad Gita – Hoofdstuk 13 – De kenner van het veld
De vergankelijkheid van de materie wordt op magistrale wijze gespiegeld aan de onveranderlijke essentie van het leven en van wie we werkelijk zijn. Alleen als we ons met die essentie verbinden, kan het goddelijke zich openbaren.
Bhagavad Gita – Hoofdstuk 14 – De kosmische dansers
De natuurlijke eigenschappen die alles in de schepping beïnvloeden – de drie guna’s – stellen ons in staat om de illusie van materie te overstijgen. Voor dit proces is echter veel geduld nodig.
Bhagavad Gita – Hoofdstuk 15 – De levensboom
Dit hoofdstuk is gewijd aan een prachtige metafoor: de omgekeerde boom, geworteld in de hemel en met zijn takken verstrikt in de materie. Door terug te keren naar de wortels van ons bestaan, komen we in verbinding met de allerhoogste werkelijkheid.
Bhagavad Gita – Hoofdstuk 16 – Licht en duisternis
Niets is op zichzelf goed of slecht. Wij bepalen zelf of we in een situatie de duisternis ervaren of het licht. Mahatma Gandhi zei ooit dat een gekwetst en verscheurd individu grote schade kan aanrichten. Wordt een mens weer heel, dan kan hij een krachtig instrument zijn voor eenheid in de wereld.
Bhagavad Gita – Hoofdstuk 17 – Perfect evenwicht
Onbaatzuchtigheid en geloof zijn essentiële stappen op weg naar zelfrealisatie. Naar aanleiding van een verhaal over de Boeddha geeft Mansukh Patel aan hoe belangrijk het is om te leven in perfect evenwicht, omdat je alles in het leven waarneemt zoals je zelf bent.
Bhagavad Gita – Hoofdstuk 18 – De kosmische cyclus
In het centrum van de oneindige kosmische cyclus zetelt het Zelf. Als we stil genoeg zijn en ons op de essentie richten zijn we in staat om boven alle pijn uit te stijgen, en de pure eenheid van het leven te ervaren. Met een ontroerend verhaal illustreert Mansukh de oneindige liefde die de schepper voor ieder mens koestert.